נזקי גוף לאחר תאונת דרכים – מה צריך לדעת טרם הגשת תביעה? אין ספק שתאונת דרכים היא אירוע טראומטי עבור האנשים שחווים אותה. כלי רכב מסוגלים לגרום לנזק רב לנהג, לנוסעים ולהולכי רגל בסביבה, ועל כן כלל הנפגעים מתאונת דרכים זכאים לפיצויים בהתאם לאופי הפגיעה שהם חוו. כדי לקבל את הפיצויים יש צורך להגיש תביעה. איך עושים את זה ומה צריך לדעת לפני שפונים להגיש תביעה? על כך בכתבה הבאה.
תאונת דרכים – לא רק התנגשות של רכבים
ראשית, חשוב לחדד ולהדגיש, שאירועים רבים הקשורים בהפעלת רכב או מפגש עם רכב, נחשבים כתאונת דרכים. האירוע המוכר לכולנו הוא כמובן התנגשות של רכב ברכב אחר או בעצם סטטי כלשהו כמו עמוד, עץ או קיר. עם זאת, מבחינת החוק, תאונת דרכים מוגדרת ככל אינטראקציה עם כלי רכב מנועי הגורמת לפגיעת גוף. ההגדרה כוללת גם מקרים בהם הרכב לא מונע, ותאונות הקשורות בסביבת הרכב כמו תאונה בעת עלייה או ירידה מהרכב. על כן, חשוב לדעת שניתן לתבוע פיצויים על נזקי גוף לאחר תאונת דרכים במקרים רבים בהם התרחשה פגיעה ממפגש כלשהו עם כלי רכב.
את מי תובעים לאחר תאונה ועל מה אפשר לבקש פיצויים?
החוק בארץ מחייב את בעלי הרכבים לרכוש ביטוח חובה עבור הרכב. ביטוח זה משמש רק עבור פיצויים במקרה של פגיעות בגוף או בנפש כתוצאה משימוש ברכב. על כן, במקרה של תאונת דרכים, על כלל הנפגעים (כולל הנהג עצמו והנוסעים ברכב) לתבוע את ביטוח החובה של בעל הרכב. במקרה בו לבעל הרכב אין ביטוח חובה או כאשר מדובר בתאונת פגע וברח, ניתן לתבוע את ״קרנית״ – קרן ממשלתית לפיצויים בגין תאונות דרכים. חשוב לציין כי אם הנהג לא ביטח את רכבו ביודעין, הוא אינו זכאי לתבוע את קרנית. באופן כללי, פיצויים ניתנים עבור כל פגיעת גוף או פגיעת נפש, שנוצרו בעקבות התאונה. מלבד הפגיעות הישירות, הפיצויים תקפים גם עבור מחלה שהתפרצה בעקבות התאונה או נזק להתקן תפקוד לגוף. כמו כן, בתביעת פיצויים מתקבל פיצוי על כלל ההיבטים שנפגעו בעקבות התאונה – נזק לגוף, הוצאות עבור טיפולים, הוצאות משפטיות, אובדן ימי עבודה וכן אובדן כושר עבודה.
מה חשוב לדעת לפני שמגישים תביעה?
במקרה של תאונת דרכים, חשוב מאוד להקפיד ולתעד את כל הפרטים לפני הגשת תביעה. לאחר התאונה יש לצלם את אזור התאונה, מצב הרכב והכביש, וכן לאסוף פרטים מכל המעורבים בתאונה. אם הייתה פגיעת גוף, יש לפנות לחדר מיון ולפרט בקליטה את פרטי התאונה. מדובר בתיאור הרשמי הראשון של התאונה ולכן חשוב שהוא יהיה מדויק ככל האפשר. לאחר מכן יש לפנות למשטרה ולבקש אישור משטרה על קיומה של התאונה – מדובר במסמך קריטי להמשך הטיפול. לאורך כל הטיפול בנזקי התאונה, יש לתעד את כלל המסמכים שהתקבלו ולשמור את הקבלות על כל ההוצאות שבוצעו.