מדינת ישראל הוקמה, קודם כל, על בסיס לאומי.
חוק האזרחות וחוק השבות הם פעולות הרגולציה העיקריות השולטות בקבלת אזרחות ישראלית.
הם מגדירים בבירור מי יכול לטעון למעמד הזה – יהודים, ילדים של יהודים, נכדים של יהודים, בני זוג של יהודים, בני זוג של ילדים ובהתאם לכך, נכדים של יהודים.
חשוב לדעת כי רישום נישואין של אדם לא יהודי עם אזרח ישראלי לא מזכה את בן הזוג הזר באזרחות ישראלית אוטומטית. זה אכן נהוג ברוב המדינות המפותחות, אך ישראל היא יוצאת דופן. במאמר זה לא נספק רשימת מסמכים או נתאר בפירוט את שלבי ההליך, אלא ננסה לדון בנושאים החשובים ביותר שיש לקחת בחשבון על מנת להעניק אזרחות לבן הזוג הזר.
נישואין בין יהודים לאזרחים זרים – איך ניתן לקבל אזרחות?
אם המשפחה החדשה תבחר בישראל כמקום מגוריה הקבוע, בן הזוג הישראלי יצטרך להגיש בקשה מיוחדת למתן מעמד לבן זוג זר במשרד הפנים. הבקשה מוגשת במשרד הקרוב למקום מגוריו. לאחר מכן המשפחה תצטרך לעבור מספר שלבים על מנת לתת לגליזציה לנישואים, שבסופו יוכל בן הזוג הזר להגיש בקשה למעמד של תושב קבע או לאזרחות ישראלית. הליך זה נמשך בממוצע 5-7 שנים.
איפה ניתן לערוך חתונה בין יהודים לאזרחים זרים?
לרוב חתונות מסוג זה קודמות לתהליך של פתיחת תיק לצורך לגליזציה מול משרד הפנים. במקרה כזה, אזרח ישראל ואזרחית מדינה אחרת רשאים להינשא רק מחוץ לישראל. זה קורה בדרך כלל במדינה של בת הזוג הזרה. גם קפריסין, צ'כיה, בולגריה פופולריות מאוד בקרב ישראלים לצורך זה.
דנמרק וספרד הן מדינות נפוצות עבור נישואים חד מיניים. במקרים מסוימים, אם לאחד מבני הזוג יש מגבלות הקשורות למעברי גבול, אפשר להתחתן בפרגוואי (שם מותר שתהיה נוכחות רק של אחד מבני הזוג) או באל סלבדור (שני בני הזוג יכולים להיעדר). שתי האפשרויות האחרונות נפוצות במידה והאזרח הזר נמצא בארץ באופן בלתי חוקי או על אשרת תייר.
איך לקבל לגליזציה למעמד בן זוג מבלי לעזוב את ישראל?
על פי ההנחיות המעודכנות של משרד הפנים, לאחר רישום נישואין בחו"ל, בן זוג זר לא יכול להיכנס לישראל לפני תחילת הליך לגליזציה של נישואים. כן, למרבה הצער, בני זוג צעירים צריכים לבלות כמה חודשים בנפרד. הם יכולים להגיע באמצעות אשרת תייר, אך עם כרטיס הלוך ושוב.
אם בן זוג זר ייכנס למדינה, ויסתיר את הנישואים שלו לישראלי, הוא יגורש כשהמצב יתברר בגבול. הפרה כזו עלולה גם לסבך את הליך הלגליזציה עצמו בעתיד. בפרקטיקה המשפטית, ישנם מספר פתרונות שבאמצעותם בני זוג לא חייבים להיפרד לתקופה זו. על מנת להגיע לפתרונות אלו יש לפנות אל עורך דין לענייני משפחה.
לפרטים נוספים – http://www.vlk-law.co.il