מרבית אזרחי המדינה הנם עובדים שכירים וכל אחד מהם עובד על פי רוב במקום עבודה מסודר שמתנהל על פי דיני העבודה המקובלים בישראל.
אולם, גם במקומות בהם עובדים לפי הספר יכולים להיווצר חילוקי דעות בין העובד והמעביד.
חילוקי הדעות יכולים להיות על רקע הרצון של המעסיק להפסיק את עבודתו של העובד מכל סיבה שהיא, או על רקע הפליית עובד לרעה, או על רקע של אי תשלום שכר בזמן ועוד.
מבין כל המקרים בהם מגיעים שני צדדים לבית המשפט בנושא דיני עבודה, מהם המקרים הנפוצים ביותר?
דיני עבודה מדוע?
המחוקק הישראלי בחר בצדק להסדיר את יחסי העובד והמעביד במסגרת שורה ארוכה של חוקים שארוזים תחת הכותרת של דיני עבודה, המטרה היא בעיקר הגנה על העובד. במסגרת חוקים אלה ניתן למצא את החוקים הבאים –
- חוק שכר מינימום.
- חוק שוויון הזדמנויות בעבודה.
- חוק ביטוח בריאות ממלכתי.
- חוק שעות עבודה ומנוחה.
- חוק הסכמים קיבוציים.
- חוק דמי אבטלה.
- חוק דמי מחלה.
- חוק הודעה מוקדמת לפיטורים והתפטרות.
- חוק העסקת עובדים על ידי קבלני משנה.
- חוק שוויון זכויות לעובדים על מוגבלויות.
- חוק הגנת השכר.
- חוק הגנה על עובדים – חשיפת עבירות ופגיעה בטוהר המידות או במנהל תקין.
קיימים חוקים נוספים במסגרת חוק דיני העבודה והם עוסקים גם בנשים, בני נוער ועובדים זרים. מדינת ישראל הינה מדינה קטנה ואין הבדלים בחוקי העבודה בין ערים שונות ומה שנכון בירושלים נכון גם בתל אביב, וכדי להתמודד עם תיק דיני עבודה בירושלים כדאי מאוד לשכור את שירותיו של עורך דין דיני עבודה בירושלים.
תאונה במקום העבודה
תאונות עבודה הן דבר שכיח מאוד והן קורות מידי יום במקומות עבודה שונים ברחבי המדינה. לא רק עובדים שעובדים בעבודות שיש בהן סיכון נפצעים במהלך יום עבודה, פציעות יכולות לקרות גם במשרדים כשאדם נופל במדרגות, חפץ נופל על משהו וכו'. לצערנו לא תמיד בעל העסק לוקח אחריות על התאונה שקרתה תחת קורת הגג שלו והעובד שנפצע נדרש להגיש תביעה נגדו על מנת לקבל פיצויים כנגד הפגיעה הפיזית שחווה.
חישוב כספי פיצויים
עובד שמפוטר מהעבודה בהסכמה לאחר ביצוע שימוע כנדרש עשוי לגלות שסכום הפיצויים שקיבל אינו תואם את חישוב הפיצויים שהוא הגיע אליו יחד עם איש מקצוע מטעמו. במקרה כזה, ולאחר שהוא מנסה להגיע
להבנות עם מעסיקו ולא מצליח, יתבע את המעסיק בבית המשפט לענייני עבודה במטרה לקבל את מלוא הסכום שהוא מאמין שמגיע לו.
פגמים קשים בתלוש השכר
מקרים נפוצים מאוד של תיקים בדיני עבודה הם בנושא הפרשות החובה שנדרש המעסיק לבצע עבור העובד כגון – מס הכנסה, ביטוח לאומי, דמי מחלה, הפרשה לקופת גמל או קרן פנסיה. כשעובד מגלה שאיננו מקבל את אחת או יותר מהפרשות החובה שעל המעסיק להפריש לטובתו, אין לו ברירה אלא, לשכור את שירותיו של עורך דין לדיני עבודה ולתבוע בבית המשפט לענייני עבודה את המעסיק. אי ביצוע הפרשות חובה מהוות עבירה פלילית של המעסיק ויש לה השלכות מול מוסדות המדינה ודמי הפנסיה העתידיים של העובד.
יחסי עובד מעביד
המחוקק הבין שהעובד עלול להיות קטן וחלש אל מול מעסיקו ולכן בחר לחוקק חוקים שיגנו על העובד. זאת ועוד, בתי המשפט שעוסקים בדיני עבודה מופרדים מבתי המשפט הכלליים כדי שהעובדים יקבלו יחסית מענה מהיר, ושהשופטים היושבים בדין יהיו שופטים מקצועיים בתחום דיני העבודה.