עבירות הריגה נחשבות לעבירות חמורות במיוחד, היות ומדובר בפגיעה בערך קדושת החיים, הערך העליון ביותר בכל חברה מתוקנת. עבירות אלו נחלקות אף הן למספר דרגות חומרה שונות, אשר מלבד ההגדרה ותנאי קיומן, נבדלות גם בחומרת העונשים הקבועים בחוק, כשעבירת הרצח בכוונה תחילה נחשבת לחמורה ביותר
התייחסות החוק לעבירת ההריגה
בעוד שמדינות שונות נבדלות זו מזו בתרבויות, חוקים ומנהגים שאימצו לעצמם, נראה כי ישנו ערך אחד אוניברסלי ומוסכם על כולם כערך עליון ומוחלט – ערך קדושת החיים. כך, הפגיעה בחייו של אדם אחר, נחשבת לעבירה פלילית, חמורה ביותר, בכל מדינה מתוקנת, שעונשה נע בין תקופת מאסר ממושכת לבין הוצאה להורג.
על אף חומרת העבירה, חשוב לדעת כי לא כל המתת אדם תוגדר כעבירת רצח, כאשר החוק בישראל מגדיר באופן שונה כל עבירת הריגה. כך, ניתן למנות כיום ארבע סוגי עבירות בדרגות חומרה שונות, רצח בנסיבות מחמירות, רצח מתוך כוונה תחילה (או אדישות), המתה באחריות מופחתת והמתה בקלות דעת.
מהם שיקולי הענישה של מערכת המשפט?
אין ספק כי עבירת ההריגה היא עבירה חמורה, אם לא החמורה ביותר, אך מסגרת הענישה לכל דרגת חומרה של עבירה זו ניתנת לרוב לשיקול דעתו של השופט, בהתחשב בפרמטרים מסוימים, כאשר העונש יכול לנוע בין 3 שנים בגין עבירת המתה בקלות דעת ועד מאסר עולם בגין עבירת רצח.
כאשר השופט נדרש להכריע את המשפט, לרוב הוא יתחשב בנסיבות הקונקרטיות של המעשה, כמו גם בנסיבות שהביאו את החשוד לביצוע העבירה. שיקולים כמו נסיבות חייו של העבריין, הבעת חרטה, עבר פלילי, נסיבות העבירה הקונקרטית, התנהלות בזמן המשפט ועוד, הם רק חלק מהפרמטרים היכולים לגרום לשופט להטיל עונש מקסימלי, או עונש מינימאלי על פי מדרג הענישה שהחוק מאפשר.
רצח בכוונה תחילה – הגדרה
כדי להגדיר את העבירה כעבירת רצח בכוונה תחילה, החוק הישראלי מחייב שיתקיימו שלושה תנאים בסיסיים:
- כוונה תחילה – הנאשם התכוון לגרום למותו של האדם.
- הכנה – התקיימה פעילות מוקדמת שנועדה להביא למותו של האדם.
- העדר קינטור – לא התקיימה פעולת התגרות כלשהי מצד המנוח, אשר הביאה את הנאשם למצב של איבוד שליטה.
סעיפים אלו נתונים לרוב לפרשנות סובייקטיבית ולכן, חשוב במקרה של האשמה בעבירה כזו, להתייעץ בהקדם עם עורך דין מקצועי, כפי שתוכלו למצוא אצל עורך דין פלילי עכשיו, אשר מכיר את מעמקי הדין הפלילי והסייגים השונים בחוק ויכול להביא בסבירות גבוהה לענישה מופחתת.
מה העונש בגין עבירת רצח בכוונה תחילה?
החוק הישראלי קובע עונש מאסר עולם חובה בגין עבירת רצח בכוונה תחילה וכפועל יוצא מכך, במידה והוכחה אשמתו של הנאשם, הרי שהשופט יהיה חייב לגזור עונש של מאסר עולם. יחד עם זאת, עונש זה לרוב נקצב על ידי הנשיא לתקופה של 24 – 30 שנים.