רבים חושבים שלאחר הגשתו של כתב אישום, המסמך שפותח את ההליך הפלילי בבית משפט ובו מאשימה המדינה באמצעות אחת מרשויות התביעה, אדם בעבירה פלילית, לא ניתן לבטל או למחוק. אולם, באמצעות עבודה משפטית נכונה ניתן להוביל לביטול כתב אישום או מחיקת כתב אישום ללא תוצאות משמעותיות שעלול קיומו של כתב אישום לגרום לנאשם.
ההליך הפלילי מעמיד נאשמים בלחץ רב ולעיתים הוא הליך ארוך שגם אם בסופו יוצא הנאשם זכאי, שמו עלול להיות מוכתם, כאשר גם השלכות שאינן פורמליות יכולות להזיק לנאשם לא פחות.
לכן, חשוב מאוד להיעזר בעורך דין פלילי החל מן השלב הראשוני ביותר, במטרה לעשות כל מהלך משפטי אפשרי על מנת למנוע את התחלתם של ההליכים הפליליים.
מתי ניתן לבטל או למחוק כתב אישום?
ישנן שתי אפשרויות מרכזיות בהן ניתן לבטל כתב אישום.
אפשרות ראשונה – מדובר על ביטול או מחיקה של כתב האישום לאחר הסכמה של שני הצדדים (הנאשם ורשות התביעה). ברוב המקרים האלה מדובר בפעולה אקטיבית מצידו של הנאשם ומצד עורך דינו ולא מצד הרשויות.
אפשרות שנייה – מדובר במקרים בהם בית המשפט מחליט על ביטול כתב האישום בעקבות קבלת טענה משפטית מצד סנגורו של הנאשם וזאת ללא קשר לשאלה האם רשויות התביעה מסכימות על כך. ישנם מקרים רבים בהם רשויות התביעה משוכנעות בצדקת שיקול דעתן על הגשת כתב האישום, אך לאור עבודה משפטית נכונה של עורך דינו הפלילי של הנאשם, קובע בית המשפט אחרת ומוחק או מבטל את כתב האישום.
מדוע שרשויות התביעה יסכימו על ביטול או מחיקת כתב אישום?
מצב שכזה יכול להיגרם ממספר סיבות – למשל, חוסר בנתונים עובדתיים, טענות משפטיות שלא נדונו ברמה הבסיסית ויכולות להוביל לשינוי הלך המחשבה בתיק או שימוע שלא נעשה כראוי לפני הגשת כתב האישום.
עורך דין פלילי מומחה, יכול, במקרים מסוימים, לפעול ולשכנע את רשויות התביעה כי שיקול דעתן היה מוטעה וכי הדבר הראוי והמוצדק הוא לבטל או למחוק את כתב האישום.
חשוב לציין שהבחירה שלא להגיש כתב אישום אינה אומרת בהכרח שלא תינקט סנקציה כלשהי כלפי הנאשם, אלא שהיא לא תהיה במישור הפלילי. במקרים מסוימים, כמו למשל בעובדי מדינה, ייתכנו גם הליכים משמעתיים.
שכנוע בית המשפט לבטל את כתב האישום או למחוק את כתב האישום
אפשרות זו מתקיימת כאשר הצדדים לא הצליחו להגיע להסכמה לגבי ביטול כתב האישום. גם כאשר רשויות התביעה סבורות שישנו בסיס מוצק להגשת האישומים, ישנה דרך לבטלם.
גם כאן, ישנן טענות רבות שיכולות להוביל את בית המשפט להורות על כך שכתב האישום יבוטל או יימחק – החל מטענות פרוצדורליות על חוסר סמכות, התיישנות המקרה, הגשת אישומים אחרים על אותם המעשים ועד טענות מהותיות כמו הגנה מן הצדק.
במידה ובית המשפט השתכנע כי רשויות התביעה פעלו שלא כראוי, בכוחו של בית המשפט לבטל את כתב האישום או מחיקת כתב האישום או להורות על תיקונים הכרחיים בכתב האישום.