אם אתם בעלי עסק ומעסיקים עובדים אתם בוודאי ערים למורכבויות השונות שיכולות לעלות בעקבות העסקת אנשים. לעיתים קורה מצב בו אתם נאלצים לזמן עובד לשימוע. מצב שהוא תמיד מורכב ולא נעים. כדי לדעת איך לנהל בצורה הטובה ביותר והחוקית ביותר שימוע, עליכם להכיר את זכויות העובדים ומה מותר או אסור למעסיק לעשות. זאת על מנת לבצע שימוע חוקי שיגן עליכם ויאפשר לכם לצלוח את השימוע בצורה הטובה ביותר. מאמר זה יעשה לכם סדר בכל הנוגע לזכויות העובדים בשימוע כך שיהיו לכם את הכלים לנהל את המצב על הצד הטוב ביותר.
זכויות עובדים בשימוע לפני פיטורים – כמה דברים שחשוב לדעת
ראשית בשל מורכבות הנושא של זכויות עובדים במקום העבודה מומלץ מאד להתייעץ עם עורך דין המומחה לנושא על מנת שהוא יעזור לכם לנהל את העניין בצורה חלקה וללא בעיות. השימוע נועד להבטיח שהעובד יוכל להציג את טענותיו והסבריו לפני קבלת החלטה סופית על פיטוריו. הוא גם נועד לאפשר למעסיק לסיים את ההעסקה בצורה חוקית אשר מגנה גם על המעסיק מפני תביעות עתידיות. לכן חשוב לדעת מה מותר ומה אסור למעסיק במסגרת שימוע.
מה מותר למעסיק לעשות בשימוע לפני פיטורין?
המעסיק יכול לזמן את העובד לשימוע, במכתב מסודר שמפרט את הסיבות לזימון ואת המועד והמיקום של השימוע. לכן, אם החלטתם על שימוע לפני פיטורין החלו את המהלך על ידי מכתב מסודר ומתועד. עבדו כמה שיותר מסודר וזה יעזור לכם להגן על עצמכם במקרה הצורך.
במהלך השימוע המעסיק רשאי ואף מחויב להציג את הטענות והסיבות שבגללן נשקלת האפשרות לפטר את העובד. חשוב מאד שמעמד השימוע תנהלו פרוטוקול ולאחר מכן תשמרו עליו בצורה מסודרת. הפרוטוקול יכלול את תיעוד השימוע והסיבות שיציג המעסיק לפיטורי העובד. בנוסף חשוב לתעד את הטענות של העובד ואת תגובותיו.
חשוב מאד לדעת שהמעסיק רשאי לקיים את השימוע בנוכחות יועץ משפטי, עורך דין או נציג נוסף מטעמו. מומלץ מאד לבחור לעשות זאת שכן נוכחותו של איש מקצוע במעמד יכולה לתרום רבות למהלך חלק של השימוע. לאחר השימוע, המעסיק רשאי לקחת זמן מה כדי לקבל החלטה סופית. תוכלו להתייעץ עם אנשים אחרים שעובדים אתכם לפני קבלת ההחלטה הסופית על הפיטורים.
מה אסור למעסיק לעשות בשימוע לפני פיטורין?
ראשית נתחיל בפרט הכי חשוב – מבחינה חוקית אסור למעסיק לפטר עובד ללא קיום שימוע, למעט במקרים חריגים, כמו עבירה חמורה במיוחד מצד העובד.
בשימוע מחויב המעסיק לתת לעובד הזדמנות הוגנת. כלומר אסור לכם למנוע מהעובד את האפשרות להציג את טענותיו והסבריו בשימוע. תשאפו לכך שהשימוע יהיה הוגן ומאוזן. דבר זה ימנע בעיות בעתיד וגם יסייע לכם לשמור על מוניטין מכובד בתחום העבודה שלכם. כמו כן עליכם לתת לעובד זמן סביר להתכונן לשימוע וכמובן שאין להפעיל לחץ או לאיים בשום צורה במהלך השימוע.
לסיכום, מדובר במעמד לא נעים אך לעיתים חשוב לאין שיעור להמשך תקין ויעיל של העבודה שלכם. בצעו את השימוע בצורה חכמה והגנו עליכם מפני בעיות. בהצלחה!