סביבת העבודה שלנו מורכבת ממכלול של אירועים, אנשים, מערכות יחסים ונסיבות משתנות.
נוכחות של גברים ונשים בכדי להגן על העובדים וליצור סביבת עבודה בטוחה ונקייה מהטרדות, קיים החוק למניעת הטרדה מינית בעבודה – והוא טומן בחובו, בנוסף להגבלות, גם דרכי טיפול והתמודדות עם מקרים כאלו.
מהי הטרדה מינית?
הטרדה מינית בבסיסה היא פגיעה באדם, בכבודו או בפרטיותו באופן מיני. ההטרדה יכולה לבוא לידי ביטוי בפן מילולי או פיזי, והיא יכולה לכלול אחד או יותר מן המעשים הבאים:
- סחיטה באיומים בעלי אופי מיני.
- הצעות / התייחסויות חוזרות / אמירות משפילות בעלות אופי מיני.
- מעשים מגונים.
- פרסום תצלום / הקלטה / סרטון של אדם השם דגש על מיניותו במטרה לבזותו.
- ניצול יחסי מרות בהטרדה מינית.
הטרדה מינית במקום העבודה
הטרדה מינית בעבודה עשויה להתרחש מצד קולגה, כפיף או אחראי על המוטרד/ת. במידה וההטרדה התבצעה על ידי מנהל / אישיות בעלת השפעה על המוטרד/ת, אזי שמדובר בניצול יחסי מרות – ללא תלות במגדר של הבכיר/ה או הכפיפ/ה.
מה האפשרויות?
בפני עובד או עובדת שעברו הטרדה מינית במקום העבודה ישנן מספר אפשרויות, חלקן מאפשרות את המשך עבודתו במקום, והן כוללות בין היתר תלונה למשטרה, תביעה בבית הדין לעבודה, דין משמעתי למטריד ואף פיטוריו. עם זאת, לעתים יבחרו המתלונן/ת לעזוב את מקום עבודתם לאחר ההטרדה – גם אם טופלה באופן משמעתי.
פיצויי פיטורין
בדרך כלל, המעסיק מחויב לשלם לעובד פיצויים במידה והחליט לפטר את העובד, ולא במקרה בו העובד החליט להתפטר על דעת עצמו. חוק פיצויי פיטורין מאפשר לעובד שהתפטר ביוזמתו לקבל פיצויי פיטורין במידה ונפגעו תנאי העסקתו ("הרעה מוחשית") או בעקבות מקרה בעקבותיו "אין לדרוש ממנו כי ימשיך בעבודתו". בתוך כך, התפטרות העובד/ת עקב הטרדה מינית שעבר/ה בעבודה מוחרגת מהכלל תחת התנאים הנ"ל ולכן יכולה לזכות את העובד/ת בפיצויי פיטורין.
לרוב, במטרה לקבל את פיצויי הפיטורין, על העובד לפתוח בהליך משפטי בו הוא תובע פיצויים מהמעסיק. חשוב לציין כי גם במקרים בהם העובד הפסיד בתביעה, ישנם תקדימים רבים בהם ערעור לערכאה גבוהה יותר שינה את הפסיקה והפכו אותה.
לסיכום
ארגונים ומקומות עבודה רבים עושים את מיטב המאמצים במטרה למנוע מקרי הטרדה מינית במקום העבודה, אך לא תמיד מצליחים למגר אותם לחלוטין. במידה ועובד/ת עבר/ה הטרדה מינית במקום העבודה עומדות בפניו מספר אפשרויות, אשר אחת מהן היא פיטורין בדין מפוטר. פיטורין בדין מפוטר מאפשר לעובד/ת לתבוע מהמעסיק פיצויי פיטורין, מתוקף פגיעה בתנאי ההעסקה וכן פגיעה בסביבת העבודה כתוצאה מההטרדה – בהתאם לחוק פיצויי פיטורין.