מצב דכאוני לאחר לידה הוא מצב שיכול להימנע כאשר מאבחנים נכון תסמינים וחשופים לעבר הרפואי של היולדת מאחר ומדובר במצב קליני. הדיכאון יכול להיות מייד לאחר הלידה או מאוחר יותר ודורש טיפול. המאמר ידון באפשרויות התביעה על רשלנות רפואית בהקשר לדיכאון אחר לידה.
מהו דיכאון לאחר לידה?
לדיכאון לאחר לידה ישנם תסמינים שהמרכזי ביניהם הוא חוסר אכפתיות או אי רצון לטפל בתינוק. לתופעה נלווים תחושת אשמה, מצב רוח ירוד, הערכה עצמית נמוכה, חוסר אנרגיה, חולשה, עייפות, כעס, בלבול, נסיגה חברתית ועוד. גם נזקים פיזיים או לידה קשה יכולים להביא לדיכאון. על מנת להגיש תביעה על רשלנות רפואית בלידה יש להוכיח את הקשר בין הנזק למצב הדיכאוני של היולדת.
אילו סוגי דיכאון יכולים להיות לאחר הלידה?
ידוע לכולם שיש קשר בין הפעילות ההורמונלית להיריון גם לאחר הלידה. כאשר ישנם שינויים הורמונליים ואיתם מצב רוח ירוד, תפקוד נמוך וחוסר שינה זהו מצב דיכאוני הנקרא תשישות לאחר לידה. בנוסף, ישנן נשים החשות בדידות לאחר הלידה, מתקשות להתרכז, חשות כאבים ומדוכדכות. על פניו מדובר בדכדוך זמני אך בהחלט המצב יכול להוביל לדיכאון לאחר לידה. הסוג הקיצוני יותר הוא פסיכוזה לאחר לידה. במצב כזה ליולדת יש נטייה להתאבדות והיא אף עלולה להזיק לתינוק שלה שכן היא הוזה ואינה ריאלית.
איך מאבחנים דיכאון לאחר לידה?
לאחר הלידה האם מאושפזת בבית החולים עד לשחרור. בזמן הזה היא מחזיקה את התינוק, מניקה אותו ומטפלת בו בעזרת הצוות הרפואי. בזמן זה הצוות הרפואי יכול לאבחן את ההתמודדות של היולדת עם הלידה. הם ישימו לב אם היא דוחה או מקבלת את התינוק, אם היא מאפשרת לו לינוק, מתבוננת בו, מחייכת אליו וכד'.
אומנם רוב תשומת הלב על התינוק, אך בהחלט ניתן להבחין ביחסה של האם אליו. לאחר השחרור האם פוקדת את טיפת חלב וגם שם ניתן לבחון את ההתנהלות הרגשית שלה ולאתר האם היא בדיכאון או לא. למשל, בשאלון של טיפת חלב אותו על האם למלא ישנן שאלות שיכולות לאבחן את המצב הרגשי שלה.
איך מטפלים בדיכאון לאחר לידה?
כאשר מאבחנים תסמיני דיכאון לאחר לידה יש להפנות את היולדת לטיפול פסיכולוגי או פסיכיאטרי מקצועי. הטיפול הוא שיחות, תרפיה ותרופות נוגדי דיכאון. גם במקרה הזה יש לעקוב אחר המטופלת, לבדוק כיצד הטיפול התרופתי משפיע עליה ולתת לה את הטיפול הראוי. במידה והטיפול נעשה מאוחר מדי בשל אבחון כושל או שניתן טיפול לא נכון שפוגע ביולדת או גורם להחמרה במצבה, בהחלט מדובר על רשלנות רפואית.
לסיכום, ניתן להגיש תביעה לפיצויים על רשלנות רפואית מסוג זה ולהוכיח שהצוות הרפואי לא התעמק בעבר הרפואי הנפשי של האישה, האבחון היה לקוי וכמו גם הטיפול.