התמכרות, מצב מורכב שלעתים קרובות אפוף בתפיסות שגויות, יכולה להתבטא בצורות שונות, החל משימוש בסמים ועד התמכרויות התנהגותיות כמו הימורים או שימוש באינטרנט. ההבנה האם הרגלים או התנהגויות מסוימות חצו את הגבול להתמכרות היא חיונית להתערבות וטיפול מוקדם.
מהי התמכרות?
התמכרות מאופיינת בעיסוק כפייתי בגירויים מתגמלים, למרות השלכות שליליות. לעיתים קרובות זה מתחיל בצורה תמימה, מה שהופך זאת למאתגר לזהות מתי הדבר הופך לבעייתי. למרות הקושי הרב, ברגע שההתמכרות מזוהה, ניתן גם לטפל בה אם פונים לגוף מקצועי שזוהי מומחיותו כדוגמת רטורנו.
כיום, אנשים הנאבקים בהתמכרות יכולים להתמודד עימה בעזרת תוכניות המציעות גישה הוליסטית, המתייחסת לא רק להתמכרות, אלא גם לסיבות הבסיסיות שלה ולרווחה הכללית של הפרט. בכל אופן, השלב הראשון הוא לזהות שאכן מדובר באדם שהינו מכור.
אז איך מזהים אדם מכור?
הנה כמה סימנים עיקריים מאפשרים לזהות אם האדם שבקרבתכם מכור:
- סבילות מוגברת: אחד הסימנים המוקדמים להתמכרות הוא סבילות מוגברת לחומר או לפעילות הממכרים. משמעות הדבר היא שיש צורך ביותר מהחומר או יש צורך במעורבות אינטנסיבית יותר בהתנהגות כדי להשיג את אותה רמת שביעות רצון או רמה גבוהה ממנה.
- תסמיני גמילה: חוויית תסמיני גמילה פיזיים או רגשיים כאשר לא עוסקים בפעילות או צורכים את החומר מהווה אינדיקטור חזק. תסמינים אלו יכולים לנוע בין עצבנות, חרדה ודיכאון, לתסמינים גופניים כמו רעד, בחילות או כאבי ראש.
- הזנחת אחריות: אם אתם או מישהו שאתם מכירים מזניח באופן עקבי את האחריות בעבודה, בלימודים או בבית לטובת החומר או הפעילות, זה עשוי להיות סימן להתמכרות. הזנחה זו מובילה פעמים רבות לבעיות משמעותיות בחיים המקצועיים והאישיים.
- שימוש מתמשך למרות ההשלכות השליליות: התמדה בהתנהגות למרות השלכות שליליות ברורות – כגון בעיות בריאות, בעיות כלכליות או מערכות יחסים מתוחות – היא סימן היכר של התמכרות.
- אובדן עניין בפעילויות אחרות: צמצום תחומי עניין, כאשר פעילויות שפעם האדם נהנה מהן ננטשות לטובת ההתנהגות הממכרת – זהו תמרור אזהרה נוסף.
- ניסיונות לא מוצלחים להיגמל: ניסיונות חוזרים ונשנים של האדם לעצור או לשלוט בהתנהגות או בשימוש בחומרים, תוך גילוי שהוא לא מסוגל לעשות זאת, מעידים על התמכרות.
הבנת הסיבות הבסיסיות
לעתים קרובות יש להתמכרות שורשים פסיכולוגיים וביולוגיים עמוקים יותר. גורמים כמו נטייה גנטית, השפעות סביבתיות ובעיות בריאות נפשיות – כולם יכולים לתרום להתפתחות של התמכרות. מתח, טראומה ולחץ חברתי הם גם תורמים משמעותיים.
עזרה וטיפול
הכרה בבעיה היא הצעד הראשון לקראת החלמה. פנייה לעזרה מקצועית היא קריטית. הטיפולים משתנים בהתאם לסוג ההתמכרות ויכולים לכלול טיפול, תרופות, קבוצות תמיכה ושינויים באורח החיים.
לסיכום
הקביעה אם הרגל או התנהגות הסלימו לכדי התמכרות כרוכה בכך שתהיו ערניים לגבי הסימנים והתסמינים. זיהוי ההתמכרות היא צעד ראשון במערכה שלאחריו יגיע חיפוש אחר עזרה ותמיכה מתאימות. זכרו, התמכרות היא מצב שניתן לטפל בו!